نقشه راه یادگیری گیتار

یادگیری گیتار بدون داشتن نقشه مثل این می مونه که تو ی بیابون بزرگ گم بشی و بخوای راهتو پیدا کنی
بدون نقشه زمان بیشتری طول می کشه و شاید هم اصلا راهتو پیدا نکنی

مسیر یادگیری گیتار چطور انتخاب میشه ؟
آیا میشه  برنامه و استراتژی مشخصی تعیین کرد که در اون زمان و موارد تمرینی به طور دقیق مشخص شده باشه ؟ 

این دو سوال جزء رایج ترین سوال هایی هست که توسط کاربرهای سایت از من پرسیده شده . خود من هم بارها این سوال رو از استادم پرسیدم و همیشه در جستجوی پاسخ اون بودم. 

می دونم این حس رو هممون تجربه کردیم. در ابتدای راه سردرگم هستیم.  تکنیک های مختلف ، آکوردهای مختلف ، مسئله سرعت ، تئوری موسیقی و چیزهای زیادی که قراره آموزش ببینیم نگران کننده هست. 

شاید داشتن یک نقشه بسیار مفید باشه . اینکه کجا هستیم و به کجا می ریم.

در این مطلب می خوایم این نقشه رو بررسی کنیم. مطالب برای دو سطح ارائه شده : 

  •  سطح مبتدی 
  •  سطح متوسط

سطح مبتدی برای همه هنرجوها صرف نظر از سبکی که کار می کنن یا هدفی که دارن مشترکه اما در سطح متوسط بعضی از برنامه ریزی ها می تونه متفاوت باشه.

در این مطلب ما فرض می کنیم که شما هدف خودتون رو  از یادگیری گیتار می دونید.  یعنی می دونید که قراره به نقطه x برسید. اما از چگونگی طی این مسیر آگاه نیستید.

نقطه x می تونه یادگیری قطعات مورد علاقتون یا تبدیل شدن به یک گیتاریست حرفه ای باشه. 

اما ابتدا به بررسی ی سوال مهم می پردازیم . چرا بسیاری از افرادی که شروع به یادگیری گیتار می کنند به این نقطه  نمی رسند ؟ 

معمولا هنرجوهایی که در یادگیری نتیجه لازم رو نمی گیرند رو میشه به دو دسته تقسیم کرد 

گروه اول

هدف این افراد از یادگیری گیتار فقط یادگیری آهنگ های مورد علاقشونه و معتقدند که میشه گیتار رو فقط به کمک آهنگ آموزش دید.

این حرف نه غلطه و نه درست.

چرا درست ؟

شما می تونید تبلچر رو جلوتون قرار بدید و یک سری از آهنگ های ساده رو یاد بگیرید. تعداد این آهنگ ها هم کم نیست و خیلی ها هم جزء قطعات معروف تاریخ موسیقی هستند.

چرا غلط ؟

شما به کمک آهنگ می تونید تا یک جایی پیش برید. درسته نواختن آهنگ مهمترین منبع انگیزه برای هنرجوهاست و لذت بردن از همین آهنگ ها هم بوده که ما رو به سمت گیتار کشونده اما گاهی این مورد می تونه عملکرد عکس داشته باشه و انگیزه شما رو نابود کنه.

چطور ؟

بعضی اوقات این هنرجوها آهنگ هایی رو انتخاب می کنن  که سطح بالایی دارن و یادگیریشون برای کسی که قبلا تمرین های تکنیک  یا گام رو انجام نداده خیلی مشکله. هنرجو هم ابتدا انرژی میزاره ولی چون پایه قوی نداره خیلی به زحمت میفته و کم کم انگیزه خودش رو از دست میده. تکرار چند باره این اتفاق هم می تونه کاری کنه که کم کم گیتار رو کنار بزاره.

پس این روش یادگیری شما رو محدود می کنه . مطمئنا برای یادگیری قطعات پیشرفته و یا حتی متوسط و یا تبدیل شدن به یک گیتاریستی که بخواد در یک گروه موسیقی فعالیت داشته باشه و خودش سازنده یک قطعه باشه این روش به هیچ وجه مناسب نیست.

گروه دوم

گروه دوم کسایی هستند که می خوان واقعا به یک گیتاریست تبدیل بشن و دوست دارن همه تکنیک ها ، گام ها ، آکوردها و کلا تئوری موسیقی رو بدونن. در یادگیری این موارد هم وسواس خاصی دارند.

به تصویر زیر نگاه کنید . این معمولا کاریه که این هنرجوها انجام میدن و مسیر زیر رو برای یادگیری انتخاب می کنن.

آموزش گیتار

به عنوان مثال در ابتدا شروع به یادگیری آکوردها می کنند و با خودشون فکر می کنند که چطور کتاب های آموزش گیتار و منابعی رو پیدا کنند که آکوردها رو به اونها یاد بده . چطور آکورد d، آکورد a آکورد c و آکورد دیمینیش و بسیاری دیگر از آکوردها رو اجرا کنن.

اما یک نکته ی خیلی مهم رو فرا موش می کنند .این که چگونه از این اطلاعات و آموخته ها  در نواختن یک قطعه استفاده کنند. و البته اینکه هدف همه ی این افراد نیز در نهایت نواختن یک قطعه است.

با این حال فقط شروع به گسترش دانش خودشون از آکوردها می کنند بعد از آکوردها نوبت به آکوردهای باره دار ، پاور کوردها ، گام ها ، تئوری موسیقی ، تبلچر و سپس سبک های موسیقی مثل بلوز ، راک ، متال می رسه.

یعنی فقط راه خودشون رو در رسیدن به مقصد طولانی می کنند.

این گروه اطلاعات زیادی دارند اما از درصد بالایی از این اطلاعات و مهارت ها استفاده نمی کنند. 

مطمئنا پیمودن این مسیر بسیار دشواره و بسیاری از هنرجوها انگیزه خودشون رو از دست میدن.

اما راه حل چیه ؟

راه حل پیشنهادی یک چیزی ما بین کاریه که این دو گروه انجام میدن و ما بیایم قطعاتی که یاد می گیریم رو هدف دار کنیم. مثلا اگه چند تا آکورد یاد گرفتیم بیایم و قطعه ای رو اجرا کنیم که اون آکوردها توشون وجود داره.

رسیدن به اهداف کوچیک و حس کردن پیشرفت یکی از ضروریات در آموزش گیتار به خصوص برای هنرجوهای مبتدیه . این مهم باعث ایجاد انگیزه می شه و ادامه یادگیری را ممکن می کنه.

در واقع ما می تونیم هر تکنیک و قطعه ای  رو که یاد می گیریم یک هدف کوچیک در نظر بگیریم.

رسیدن به هدف کوچک و حس کردن پیشرفت یعنی به جای اینکه یک راه طولانی و پر پیچ و خم را برای رسیدن به نقطه x طی کنیم و به احتمال زیاد در بین راه تسلیم بشیم مسیر رو به بخش های کوچیک تقسیم کنیم و اهداف کوچیک تری برای خود تعریف کنیم تا هم مسیر رو تعیین کرده باشیم و هم اینکه مثل نقشه بالا بین راه منحرف نشیم و راه خودمون رو طولانی نکنیم تا در نهایت به نقطه x برسیم.

بیایید دوباره نقشه را با هم بررسی کنیم. به عنوان مثال نقاط زیر را در مسیر به عنوان اهداف کوچک خود انتخاب می کنیم.

با مشخص کردن این نقاط ما دو مورد مهم را رعایت می کنیم

  • می دونیم کجا هستیم و برنامه داریم
  • پیشرفت خودمون رو ثبت می کنیم

داشتن برنامه شرط موفقیت در هر کاری هست. در کنار این موضوع ثبت پیشرفت نیز یکی از مواردیه که اهمیت زیاده داره و هنرجوها باید بهش توجه کنند. به عنوان مثال به نمودار زیر توجه کنید.

نمودار نارنجی رنگ مربوط به هنرجوهایی هست که پیشرفت خودشون رو ثبت و نمودار قرمز رنگ مربوط به کساییه که این کار رو انجام ندادن. همونطور که می بینید در انتهای نمودار هنرجوهایی که نتایج تمرینات رو ثبت کردن به مهارت های مربوط به L 10 ( مرحله ده ) رسیدن در حالی که گروه دیگه تو L 6 باقی موندند.

این کار نه تنها برای نوازنده ها بلکه برای خیلی از افراد که برنامه ای رو دنبال می کنند هم مفیده . مثلا در یک تحقیق مشخص شد  افرادی که قصد کاهش وزن دارند و غذاهای مصرفیشون رو یادداشت می کنند خیلی بیشتر از کسایی که این کار رو نمی کنند وزن کم می کنند. در واقع بررسی این یادداشت ها باعث میشه که این افراد بتونن غذاهایی که نتیجه کار رو خراب می کنن راحت تر پیدا کنن. 

علاوه بر این ثبت پیشرفت و رسیدن به اهداف کوچک به ما انگیزه می ده و ما را از نگرانی اینکه راه طولانی و درازی تا رسیدن به مقصد داریم خارج می کنه.

حالا بزارید یک مثال در مورد اهداف کوچیک بزنم 

فرض کنید اول می خوایم آکوردهای سیم آزاد رو یاد بگیریم.

آکوردهای مهم سیم آزاد برای شروع کار عبارتند از : Em – C – G – D – Am – E – A

از بین آکوردهای بالا 5 آکورد ماژور و دو آکورد مینور داریم. پس ابتدا لازمه که بدونیم آکورد ماژور و آکورد مینور چی هستند و سپس یک قطعه اجرا کنیم که این آکوردها داخلش به کار رفته باشه.

در واقع ما نه مثل گروه اول مستقیم سراغ نواختن یک قطعه رفتیم و نه مثل گروه دوم خودمون رو در گیر تئوری های اضافه کردیم.

قطعات زیادی وجود دارند که فقط از آکوردهای سیم آزاد تشکیل شدند . دو تا آهنگ زیر رو در نظر بگیرید : 

آهنگ love me do گروه بیتلز که فقط از سه آکورد C G D تشکیل شده. 
آهنگ hound dog الویس که از آکورد A E D تشکیل شده.

با یاد گرفتن این دو آهنگ ما نحوه اجرای سه آکورد A E D G C رو تمرین کردیم و با تئوری مربوط بهشون هم آشنا شدیم. می تونیم آهنگ های دیگه ای انتخاب کنیم که در نهایت همه این آکوردها رو تمرین کرده باشیم.

بعد از یادگیری تئوری و نحوه اجرا حالا می تونیم تمرینات تکمیلی رو انجام بدیم و روی جابجایی بین آکوردها و سرعت اجراشون بیشتر کار کنیم.

بسیاری از کتاب های آموزشی گیتار هم بر پایه همین روش پایه ریزی شده . مثلا کتاب heavy metal lead guitar تروی استتینا در ابتدا اومده موارد زیر رو آموزش داده :

  • تکنیک های اسلاید
  • bend
  • hammer on
  • pull off
  • تکنیک خفه کردن سیم ها
  • هارمونیک مصنوعی
  • گام مینور پنتاتونیک در کلید A

اولین گام آموزش گیتار مینور پنتاتونیک

بعد از آموزش این تکنیک ها هم اومده یک سولو تمرینی به اسم open fire قرار داده که این تکنیک ها داخلش به کار رفته و دقیقا در این گام و همین کلید قرار داره.

البته شاید مواردی که در بالا و در کتاب استتینا اون هم تنها در یک بخش مطرح شده برای بعضی ازهنرجوهای گیتار الکتریک کمی فشرده باشه ولی کلیت کار به همین صورته. یعنی شما ابتدا یک تکنیک خاص رو جداگانه تمرین می کنید و بهش مسلط می شید بعد هم اون رو به همراه تکنیک های دیگه در یک قطعه اجرا می کنی تا مهارت اجراشون رو هم بدست بیاری.

در ادامه می خوام بر اساس همین اصول یک برنامه عملی برای آموزش گیتار بهتون معرفی کنم. این برنامه به مراحل مختلفی تقسیم شده . 

قبل از اینکه سراغ این برنامه بریم ابتدا لازمه که شما یک سری ضروریات رو در مورد گیتار بدونید . مهم نیست که هدف شما از یادگیری گیتار چیه به هر حال دونستن اونها برای هر هنورجویی واجبه.

در واقع اولین کار برای ساخت یک ساختمان ایجاد یک زیر ساخت قویه . یادگیری ضروریات این زیر ساخت رو ایجاد می کنه و بعد از اون می تونیم ساختن بنا رو شروع کنیم.

ضروریات یادگیری گیتار 

  • آشنایی با گیتار : به عنوان مثال آشنایی با نت ها ، نام سیم ها ، آشنایی با اجزای گیتار
  • باید نحوه در دست گرفتن گیتار رو یاد بگیرید.
  • چگونه پیک گیتار رو در دست بگیرید. ممکنه بخواید با انگشت گیتار بزنید اما یادگیری نواختن با پیک حتما پیشنهاد می شه. 
  • چگونه گیتار رو کوک کنید. خوشبختانه ابزارهای زیادی برای اینکار وجود داره. شما به راحتی می تونید با نصب یک تیونر روی گوشیتون این کار رو انجام بدید. 

این موارد زمان اندکی از شما می برند اما خیلی مهم هستند و می تونند در نوازندگی شما تفاوت فاحشی ایجاد کنند.

برای مورد اول یعنی آشنایی با گیتار و نام نت ها کتابی در سایت منتشر شده که شما می تونید اون رو دانلود و مطالعه کنید.

برنامه عملی تمرین گیتار سطح مقدماتی

اما در ادامه قصد دارم یک برنامه تمرینی رو برای شما مشخص کنم.  این برنامه برای دو سطح ارائه میشه . هنرجوهای مبتدی و هنرجوهای سطح متوسط.

در این برنامه به جای اینکه این تمرینات به صورت هفتگی ارائه بشن به صورت مرحله ای مشخص شدند. 

چرا ؟ 

دلیل این موضوع مشکلات متفاوت هنرجوهاست. یعنی شاید یک هنرجوه برای مسلط شدن به یک تکنیک به سه یک هفته تمرین نیاز داشته باشه اما هنرجوی دیگه مجبور باشه سه هفته اون تکنیک رو تمرین کنه.

پس مراحلی که در ادامه برای هر سطح مشخص شدند ممکنه برای هر کدوم از شما مدت زمان متفاوتی طول بکشه. حتی اگر مجبور شدید بعضی از مراحل رو چند ماه هم تمرین کنید جای نگرانی نیست . هر کسی نقاط ضعف و قوت خودش رو داره و نباید با فرد دیگه ای خودتون رو مقایسه کنید.

پیشنهاد اینه که شما ابتدا بین 15 تا 20 دقیقه در شش روز از هفته تمرین کنید. البته خود شما می تونید بر اساس زمانی که در اختیار دارید 15 الی 20 دقیقه رو افزایش بدید.

اما مراحل این برنامه به شرح زیره : 

مرحله یک

هدف تو این مرحله اجرای چند آهنگ ساده با آکوردهای انتخاب شده است.

کار رو تو این مرحله با آکوردهای سیم آزاد شروع می کنیم. A E D آکوردهای ساده تری برای شروع هستند

زمان نوع تمرین
5 دقیقه انگشت گذاری درست آکوردها
5 دقیقهتعویض آکورد و افزایش سرعت
5 دقیقهاجرای چند آهنگ ساده

تو این مرحله کار با مترونوم رو هم شروع کنید و ساده ترین الگوی آکورد نوازی رو اجرا کنید تا توانایی سر ضرب نواختن رو بدست بیارید.

مرحله دو

تو این مرحله آکوردهای Am ، Em و Dm رو تمرین کنید.

همچنین تمرین افزایش قدرت و انعطاف پذیری انگشت ها که مطلب اون هم در سایت قرار داده شده پیشنهاد میشه چون مرحله بعد می خوایم آکوردهای سخت تری رو تمرین کنیم و بهتره انگشتاتون رو آماده کنید.

تو تمرین تعویض آکورد ، آکوردهای این مرحله رو با آکوردهای مرحله یک ترکیب کنید.

زماننوع تمرین
5 دقیقهانگشت گذاری درست آکوردها
5 دقیقهتعویض آکورد و افزایش سرعت
5 دقیقهاجرای آهنگ
5 دقیقهافزایش قدرت و انعطاف انگشت ها

استفاده از مترونوم و نواختن الگویی که در مرحله یک به اون اشاره شد در این مرحله فراموش نشه.

مرحله سه

حالا نوبت آکوردهای G و C هست. امیدوارم تو مرحله قبل تمرینات انعطاف پذیری انگشت ها رو انجام داده باشید چون اینجا کمکتون می کنه .

تو این مرحله اسم سیم های آزاد گیتار رو هم یاد بگیرید. خوندن مطلب زیر پیشنهاد میشه

این مرحله یک الگوی دیگه معرفی میشه .

زماننوع تمرین
5 دقیقهانگشت گذاری درست آکوردها
5 دقیقهتعویض آکورد و افزایش سرعت
5 دقیقهاجرای آهنگ
5 دقیقهالگوهای آکورد نوازی

این مرحله وقتی به پایان می رسه که شما بتونین 20 بار تعویض آکورد توی یک دقیقه داشته باشین و آکوردها رو شفاف اجرا کنید .یعنی نه قطعی صدا داشته باشیم نه گز گز .

در تمرینات تعویض آکورد این مرحله همه ی آکوردها و دو الگویی که تا الان معرفی شده رو با هم ترکیب کنید .

مرحله چهار

تو این مرحله می خوایم آکوردهای C7، B7 ، G7 و Fmaj7 رو یاد بگیریم.

همچنین سعی کنید آکورد A رو هم تمرین کنید منتها این بار اون را با باره گیری به وسیله انگشت یک اجرا کنید.

تو این مرحله می خوایم الگوی آکورد نوازی رو باز هم پیچیده تر کنیم.

به عنوان مثال الگوی زیر

الگوی آکورد نوازی 4

این الگو یکی از الگوهای رایج آکورد نوازی هست که در بسیاری از آهنگ های معروف به کار رفته . شما بعد از اینکه این الگو رو تمرین کردید می تونید از اون در قطعات استفاده کنید مثلا توالی زیر نمونه ای از استفاده از این آکورده

زماننوع تمرین
5 دقیقهانگشت گذاری آکوردهای هفتم ( به زودی مطلبی منتشر میشه )
5 دقیقهتعویض آکورد و افزایش سرعت
5 دقیقهالگوی های آکورد نوازی
5 دقیقهتمرین آهنگ

در تمرین تعویض این بخش هم درست مثل حالت های قبلی تمام آکوردها رو با تمام الگوهای آکورد نوازی ترکیب کنید

استفاده از مترونوم فراموش نشه .

مرحله پنج

در مرحله پنج می خوایم در کنار تمرینات آکورد نوازی تمرین گام رو هم شروع کنیم. گام مناسب برای شروع گام مینور پنتاتونیک هست.

همچنین آکوردهای مورد نظر برای این مرحله آکوردهای A7 ، D7 و E7 هستند.

تو این مرحله باید با مفهوم اکتاو و12 نت موسیقی آشنا بشید . پیشنهاد میشه مطلب زیر رو مطالعه کنید

الگوی جدیدی که می خوایم یاد بگیریم ریتم تریوله و شافل هستند.پیشنهاد میشه مطلب زیر رو مطالعه کنید.

زماننوع تمرین
5 دقیقهتعویض آکورد و افزایش سرعت
5 دقیقهالگوهای آکورد نوازی
5 دقیقهتمرین آهنگ
5 دقیقهیادگیری گام مینور پنتاتونیک

در این تمرین باید سعی کنید مهارت اجراتون رو روی الگوهای مختلف آکورد نوازی بیشتر کنید و آهنگ های بیشتری رو تمرین کنید . در این مرحله می خوایم به گام مینور پنتاتونیک هم مسلط بشیم. در سایت کتابی در مورد تمرین گام منتشر شده که در این مرحله می تونید از اون هم استفاده کنید.


کتاب آموزش قدم به قدم تمرین گام

در این کتاب یک سیستم سه مرحله ای برای تمرین گام پیشنهاد و نحوه استفاده از اون گام هم برای ساخت یک قطعه یا سولو در فصل پایانی ذکر شده. با کلیک روی لینک زیر با این کتاب آشنا شو. 


مرحله شش

نوبتی هم باشه نوبت آکورد F هست . این آکورد سخت ترین آکورد برای هنرجوهاست به همین دلیل به مرحله شش موکولش کردیم تا انگشتان شما قدرت و مهارت لازم رو برای اجراش داشته باشه.

برای آشنایی با آکوردهای باره دار و نحوه اجرای اونها مطلب زیر پیشنهاد میشه. 

در این مرحله در کنار تمرین آکورد نوازی تمرین بلوز 12 میزانی رو انجام می دیم.

زماننوع تمرین
5 دقیقهتعویض آکورد و افزایش سرعت
5 دقیقهالگوهای آکورد نوازی
5 دقیقهتمرین آهنگ
5 دقیقهتمرین بلوز 12 میزانی ( به زودی مطلبی منتشر میشه )

تو تمرین تعویض آکورد این مرحله تمرکزتون روی آکورد F باشه و سعی کنید نحوه انتقال از آکوردهای مختلف به F و F به آکوردهای دیگر رو یاد بگیرید.

تو این مرحله با الگوهای پیچیده تر آکورد نوازی مثل الگوهایی که دارای نت های نقطه دار هستند آشنا میشیم . به عنوان مثال :

مرحله هفت

تو این مرحله شروع به یادگیری آکوردهای ساده ساسپند سیم آزاد می کنیم. آکوردهای مثل : Asus4 ، Asus2 ، Dsus2 ، Dsus4 ، Esus2 ، Esus4 . 

همچنین با پاورکوردها و نحوه اجراشون هم آشنا میشیم. 

تمرین بلوز 12 میزانی و گام مینور پنتاتونیک رو هم ادامه بدید.

زماننوع تمرین
5 دقیقهانگشت گذاری آکورد های ساسپند و پاورکوردها
5 دقیقهتعویض آکورد و افزایش سرعت
5 دقیقهتمرین آهنگ
5 دقیقهتمرین بلوز 12 میزانی و گام پنتاتونیک

تو این مرحله در تمرینات انگشت گذاری و تعویض آکورد و همچنین تمرین قطعات جدید علاوه بر آکوردهای قبلی و آکورد f آکوردهای ساسپند هم وجود داشته باشه. 

مرحله هشت

تو این مرحله حالت های مختلف آکورد G رو یاد می گیرید.  

همچنین سعی کنید تمام پاورکوردهای روی سیم پنج و شش رو هم بشناسید و یاد بگیرید.  موقع اجرای پاور کوردها تمرین خفه کردن سیم های دیگه رو هم انجام بدید. به خصوص هنگام اجرای پاور کورد روی سیم پنج که باید سیم شش رو خفه کنید. 

می تونید تمرینات بداهه نوازی رو هم شروع کنید. تا اینجا گام مینور پنتاتونیک رو تمرین کردید . می تونید یک بکینگ ترک روی این گام انتخاب و سولو نوازی رو شروع کنید. 

زماننوع تمرین
5 دقیقهتعویض آکورد و افزایش سرعت
5 دقیقهالگوهای آکورد نوازی
5 دقیقهتمرین آهنگ
5 دقیقهتمرین بلوز 12 میزانی و سولونوازی

سعی کنید روی این مرحله به اندازه کافی وقت بزارید . هدف ما اینه که تو این مرحله از عهده یک بداهه نوازی ساده روی گام مینور پنتاتونیک بر بیام. .

مرحله نه

تو این مرحله با  معکوس آکوردهای ساده مثل D/F#, G/B, C/G آشنا میشیم. 

همچنین باید توانایی اجرای تکنیک پالم میوتینگ رو هنگام اجرای پاورکوردها پیدا کنید. 

حتما بخوانید : آشنایی با پالم میوتینگ 

زماننوع تمرین
5 دقیقهتعویض آکورد و افزایش سرعت
5 دقیقهتمرین پاور کورد و پالم میوتینگ
5 دقیقهتمرین آهنگ
5 دقیقهتمرین بلوز 12 میزانی و بداهه نوازی

آموزش گیتار تو مرحله مقدماتی وقتی به پایان میرسه که با موارد زیر آشنا باشید : 

در مورد آکوردها باید موارد زیر رو بدونید 

  • آکوردهای سیم آزاد : A, D, E, G, C, Am, Em, Dm.
  • آکوردهای هفتم : A7, D7, E7, G7, C7, B7.
  • آکوردهای ساسپند ساده : Asus2, Asus4, Dsus2, Dsus4, Esus4.
  • معکوس آکوردهای ساده : D/F#, G/B, C/G.
  • حالات مختلف آکوردهای F و G

علاوه بر دونستن آکوردهای بالا باید بتونید تعویض آکورد رو هم برای توالی های رایجی که بین این آکوردها وجود داره انحام بدید. 

همچنین باید پاورکوردهای سیم پنج و شش رو هم به خوبی اجرا کنید بدون اینکه سیم اضافه ای به صدا در بیاد 

در مورد الگوهای آکورد نوازی : 

در مورد الگوها شما باید بتونید الگوهایی رو که شامل نت های سیاه ، چنگ ، دو لا چنگ و ریتم های تریوله و شافل و همچنین نت های نقطه دار هست رو اجرا کنید. همچنین توانایی اجرای ضرب پا و به کار گیری مترونوم رو برای این ریتم ها داشته باشید 

در مورد گام نوازی : 

باید به گام مینور پنتاتونیک مسلط بشید و توانایی اجرای اون رو با آلترنیت پیکینگ ، همه ضربه ها رو به بالا یا همه رو به پایین داشته باشید. 

در مورد بداهه نوازی : 

تو این مرحله بداهه نوازی های پیچیده و سرعتی لازم نیست ولی باید بتونید یک بداهه نوازی ساده رو روی گام مینور پنتاتونیک داشته باشید. 

در مورد تئوری موسیقی : 

باید با مفاهیم اولیه مثل فاصله و همچنین نام نت ها روی دسته گیتار آشنا باشید. 

برنامه تمرینی آموزش گیتار برای سطح متوسط

مواردی که در سطح مقدماتی مطرح شد صرف نظر از اینکه سبک شما چی باشه بین همه مشترکه . مثلا فرقی نمی کنه که شما راک کار کنید یا بلوز . به هر حال باید گام پنتاتونیک رو یاد بگیرید. اما تمرینات سطح متوسط از سطح مقدماتی پیچیده تره. همونطور که در ابتدا گفته شد برای اینکه یک برنامه تمرینی خوب در این سطح برای خودتون تنظیم کنید ابتدا باید هدفتون رو مشخص کنید.

عبور از این مرحله به  تمرین بیشتری احتیاج داره و می طلبه که نگاه حرفه ای تری به گیتار داشته باشید. این یعنی که باید بعضی از چیزها رو قربانی کنید. شاید لازم باشه زمان کمتری رو با دوستان خودتون بگذرونید، شاید لازم باشه تماشای تلویزیون و سریال های مختلف رو به حداقل برسونید. شاید لازم باشه مدت زمان حضور خودتون رو در شبکه های اجتماعی کاهش بدید. 

یکی از نکات جالبی که استاد گیتارم به اون اشاره می کرد کاهش تعداد نوازنده های خوب در نسل جدیده. این موضوع می تونه دلایلی مختلفی داشته باشه اما مطمئنا یکی از دلایلش چیزهای جدیدی هستند که به زندگی ما اضافه شدند و زمان ما رو نابود می کنند. البته بد برداشت نشه  در کنار این موضوع اون ها فرصت های زیادی رو برای یادگیری و پیشرفت هم برای ما فراهم کردند. به هرحال همین که شما دارید این مطلب رو می خونید محصول همین امکانات جدیده که به زندگی ما اضافه شدند. 

منظور من اینه که باید برنامه داشته باشید و کارهاتون رو اولویت بندی کنید. پیشنهاد من تو این مرحله حداقل یک ساعت تمرینه. بیاید ابتدا چیزهایی رو که باید تو برنامه تمرینیمون قرار بدیم با هم مرور کنیم تا بعد به توضیح هر کدوم بپردازیم. البته موارد این سطح باید کامل تر بشه به خصوص برای تمرین تقویت گوش که حتما آموزش هایی روی سایت قرار می گیره . 

  • هارمونی ( شناخت آکوردها و ریتم نوازی )
  • ملودی ( گام و آرپژیوس )
  • تکنیک
  • سولونوازی
  • تمرین تقویت گوش
  • تئوری موسیقی
  • یادگیری یک قطعه

درباره اینکه چطور یک برنامه یک هفته ای مبتنی بر این آیتم ها بچینیم در مطلب برنامه روزانه تمرین گیتار که در سایت منتشر شده توضیح داده شده. 

البته این برنامه بر اساس 30 دقیقه تمرین هست و اصول برنامه ریزی رو نشون میده اما شما می تونید زمان یا حتی آیتم هاش رو بیشتر کنید. مثلا تو این مطلب، برنامه روزانه یک ، آکورد نوازی و گام و آرپژیوس رو شامل میشه اما شما می تونید آیتم های دیگه ای رو هم بهش اضافه کنید .

اگر در طول روز نتونستید برنامه ای رو که در نظر گرفتید کامل کنید نگران نباشید. این اتفاق در ابتدای کار طبیعیه.

اراده یک مهارت نیست ، اراده مثل عضلات دست و پا می مونه که باید به مرور تقویت بشه. 

کتاب قدرت عادت اثر چارلز دوهیگ

اصرار روی کامل کردن برنامه باعث میشه که در طول چند ماه اراده شما تقویت بشه و بتونید تمرین گیتار رو به یک عادت تبدیل کنید که هر روز چند ساعتی رو به اون اختصاص می دید. 

اگه بتونید عادت های درست رو تو زندگیتون ایجاد کنید هیچ کاری نیست که از عهده انجامش بر نیاید 

کتاب قدرت عادت اثر چارلز دوهیگ

سعی کنید حتما از تایمر استفاده کنید. این روزا همه گوشی ها تایمر دارن و می تونید برای هر موردی که تمرین می کنید تایمی مشخص کنید. این موضوع به این خاطره که همه موارد به صورت متوازن تمرین بشه و مثلا اگه یک ساعت زمان در اختیار دارید 55 دقیقه صرف آکورد نوازی نشه و فقط 5 دقیقه برای گام بمونه. 

حالا به بررسی این هفت آیتم می پردازیم . این موارد تو سطح مقدماتی هم بود اما طبیعیه که تو سطح متوسط پیچیده تر باشن. 

هارمونی ( شناخت آکوردها و ریتم نوازی )

تو این مرحله باید آکوردهای جدیدی یاد بگیرید و نحوه اجرای اون ها رو هم تمرین کنید. باید به آکوردهای باره دار بیشتری مسلط بشید و بتونید تعویض آکورد رو برای اون انجام بدید. مثلا تعویض از یک آکورد سیم آزاد به آکورد باره دار . موارد دیگه ای که باید مد نظرتون باشه شامل ، آشنایی با مفاهیمی مثل معکوش آکورد ، آکوردهای اگمنت و دیمینیش و  الگو آکورد نوازی دو لا چنگ که پیچیده تر هستن 

همچنین ریف های بیشتری تو این مرحله یاد می گیریم که اجراشون به شرعت و مهارت بیشتری احتیاج داره.

ملودی ( گام و آرپژیوس )

تو سطح مقدماتی گام مینور پنتاتونیک رو برای تمرین انتخاب کردیم. اینجا به تمرین گام ماژور می پردازیم. بعد از اون می تونیم گام های دیگه ای رو هم به تمریناتمون اضافه کنیم. گام بلوز ، گام مینور طبیعی .

البته یک موضوع مهم رو فراموش نکنید همیشه وقتی به سراغ یک گام جدید برید که گام قبلی رو خوب یاد گرفته باشید. تسلط کامل به یک گام خیلی بهتر از یادگیری چند گام به صورت نصفه نیمه هست.

باید توانایی سولونوازی و بداهه نوازی خودتون رو گسترش بدید و با کاربرد نت های یک گام بیشتر آشنا بشید و بدونید کی و کجا اون ها رو به کار ببرید. مثلا چه نتی سولوی شما رو ملودیک تر می کنه و احساس بیشتری به اون می بخشه.

آرپژیوس هایی که تو این مرحله تمرین می کنید باید سرعتی تر و پیچیده تر باشن.

تکنیک

تمرین تکنیک رو می تونیم به دو بخش تقسیم کنیم . تمرینات گروه A و تمرینات گروه B .

تمرینات گروه A شامل تمرینات زیر هست :

این تمرینات باعث تقویت انگشتان شما ، هماهنگی دست چپ و راست و افزایش سرعت پیک نوازی شما میشن. 

اما تمرینات گروه B می تونند هر کدوم از موارد زیر باشند. 

…و تکنیک های  دیگه 

شما می تونید در هر کدوم از جلسات تمرینی که به تکنیک اختصاص می دید یکی از این دو گروه رو تمرین کنید. مثلا جلسه اول گروه A و جلسه بعدی 3 تا تکنیک از گروه B ( مثلا اسلاید ، ویبراتو ، bend ) . 

سعی کنید تمرینات گروه A رو هیچ وقت کنار نزارید زیرا پایه و اساس مهارت های دیگه هستند و الویت بالاتری دارند. یعنی اگه تو هفته قصد دارید یک جلسه به تکنیک اختصاص بدید حتما این گروه رو انتخاب کنید. 

سولو و بداهه نوازی 

گام و آرپژیوس + تکنیک = بداهه نوازی 

اینجا باید بیشتر از مهارت هایی که تو تمرین گام و تمرینات تکنیک بدست آوردید استفاده کنید. به خصوص که تو این سطح گام ها و تکنیک های جدیدی هم یاد می گیرید 

سعی کنید سولوهاتون رو پیچیده تر و موزیکال تر و در همه قسمت های گیتار اجرا کنید و با نحوه ساخت عبارت های مختلف و سولو نوازی روی آکوردها آشنا بشید .تسلط به این نکات می تونه شما رو به یک لید گیتاریست واقعی تبدیل کنه. 

تمرین تقویت گوش 

تمرین تقویت گوش تو این سطح مواردی مثل : نوشتن نت یا تبلچر یک قطعه با گوش کردن و توانایی فهمیدن نوع آکوردها ، ملودی ، ریتم و ساختار یک قطعه است. می تونید ابتدا از قطعات پاپ که ساده تر هستند شروع کنید و کم کم به سراغ قطعات پیچیده تر برید. سعی کنید استایل های مختلف موسیقی رو تو تمریناتتون بیارید. در مورد تمرینات تقویت گوش به زودی مطالبی در سایت منتشر میشه تا با این مهارت مهم هم آشنا بشید. 

تئوری موسیقی 

پیشنهاد من به شما اینه : سعی کنید در مورد تئوری هر گام ، آکورد یا مبحث جدیدی که یاد می گیرید  مطالعه داشته باشید. تو سطح متوسط هم همونطور که گفته شد شما باید با آکوردها و گام های جدیدی آشنا بشید و باید در مورد تئوری اونها هم بدونید. تئوری پاسخ بسیاری از سوال های شما رو میده . چرا یک آکورد دیمینیش یا اگمنت نامیده میشه ؟ چه گامی رو برای بداهه نوازی انتخاب کنید ؟ یک قطعه خاص تو چه کلیدی ساخته شده ؟ 

به نظر من بدون تئوری وارد شدن به سطح متوسط ترسناکه.

نواختن یک قطعه 

اینجا هم مثل سطح مقدماتی باید قطعاتی متناسب با آموخته های جدیدتون اجرا کنید. بدون اجرای قطعه تمرینات شما کامل نمیشه به همین دلیل نباید ازش غافل بشید. سعی کنید یک دفترچه تهیه کنید و تو یک قسمتش قطعاتی که یاد گرفتید رو بنویسید و تو یک قسمت دیگه قطعاتی که قصد دارید یاد بگیرید. سعی کنید قطعاتی که یاد می گیرید متنوع باشه : 

  • آهنگ های ساده ای  که می شه باهاش خوند و نواخت و می تونید برای دیگران اجرا کنید 
  • قطعات سولویی که برای اجراشون نیازی به همراهی سازهای دیگه یا خوندن ندارید.  مثل خیلی از قطعات بلوز که سولو نوازی بخش زیادی از قطعه رو شامل میشه
  • قطعاتی که باید همراه سازهای دیگه یا روی بکینگ ترک اجرا بشن. باید توانایی اجرای کامل قطعه از شروع تا پایان به همراه بکینگ ترک رو داشته باشید. 
  • اگه آهنگ هایی که تو سه گره بالا قرار می گیرن رو یاد گرفته باشید کم کم اعتماد به نفس این رو پیدا می کنید که قطعات پیچیده تر و سخت تری یاد بگیرید و در جمع اجراشون کنید . در واقع این مرحله جایگزین مرحله یک میشه. 

سخن پایانی 

در این مطلب نقشه یادگیری و آموزش گیتار برای دو سطح مقدماتی و متوسط مطرح شد.البته هنوز برای خیلی از مباحثی که تو این دو قسمت اومده مطلب آموزشی در سایت وجود نداره که سعی می کنم به مرور اونها رو هم پوشش بدم. اگر نظر یا سوالی در مورد موارد ارائه شده  در این مطلب دارید در بخش کامنت ها مطرح کنید. 

منابع : 

justinguitar.com

guitarhabits.com

guitarlessons.com

مطالب مرتبط

۱۰ دیدگاه‌

  1. هستیار گفت:

    اگه میشه تمام این مباحث رو با جزئیات بیشتر در یه کتاب به صورت پی دی اف،جمع آوری کنید و در کنارش به صورت تصویریی همه اون مباحث رو با گیتار الکتریک توضیح بدین.یادش همون کاریکه که سایت های دیگه هم میکنن ولی من همشونو خریدم ولی به لای جرز دیوار هم نمیخورن.البته کتاب و سی دی از یه قیمت معقولی برخوردار باشن که همه بتونن تهیه کنن.من پی دی اف گام ها رو از سایت شما خریداری کردم هم مطالب ساده و در عین حال کامل بودن و هم قیمت معقول.ای کاش بتونید این کار رو انجام بدین.شکل قوی ترین سایت آموزش گیتار الکتریک هستین و با اخلاق ترین سایت.عملا شما بدون دریافت هیچ مبلغی از طرف هنر جو با بهترین متد دارین آموزش میدین.غیر از معدود بسته هایی.از طرف خودم و یکی از دوستانم خیلی خیلی از تیم شما سپاس گذاریم.با اختلاف زیاد چه در فرم چه در محتوا از سایت های دیگه جلو تر هستین.

    • hani گفت:

      سلام هستیار
      ممنون از لطفت. خیلی خوشحالم که کتاب گام برات مفید بوده . کلی انرژی گرفتم از این حرفت.
      حق با توست . این مطلب به جزئیات بیشتری احتیاج داره. نه تنها این مطلب می تونه ی پی دی اف بشه بلکه هر کدوم از آیتم هایی م که تو بخش سطح متوسط گفتن می تونن یک کتاب باشن چون مباحثشون خیلی گسترده است. من این کار رو تو برنامه هام دارم ولی چون سوالات زیادی در مورد برنامه برای یادگیری ازم می شد تصمیم گرفتم که این مطلب رو بنویسم .ولی در آینده جزئیات بیشتری رو هم ازش منتشر می کنم.
      باز هم منتظر نظرهات هستم

    • علیرضا گفت:

      بهترین سایت برای یاد گیری استراتژی گیتار و مهارتش.واقها ممنونم ازتون واقعا سر در گم بودم خیلی کمکم کردین. حتما خواهشا پر قدرت ادامه بدین

  2. محمد گفت:

    سلام و خسته نباشید خدمت شما. خیلی خیلی عالی بود. مرسی . همیشه دنبال یه طرح و مرجع بودم واسه تمرین. و اینکه از کجا باید شروع کرد و اولویتها چیه. بازم تشکر . قدردان زحمات شما هستیم.

  3. میلاد گفت:

    سلام و درود هانی عزیز من امروز با وب سایت شما آشنا شدم و بسیار لذت بردم از اینکه مرجعی به این خوبی به زبان پارسی یافتم. با شما و مطالبتون همراه خواهم بود.
    درودی و بدرود

  4. شهریار گفت:

    سلام… تشکر از سایت و این مقاله خوبتون… می خواستم بدونم این مراحل برای انواع گیتار و سبک های مختلف یکسانه… برای گیتار آکوستیک و سبک های پاپ غربی و سافت راک و کانتری و بلوز و جاز هم مسیر همین طوره؟

  5. ماندانا گفت:

    مطالب سایتتون خیلی مفیده. ممنون از این که این مطالب رو با ما به اشتراک گذاشتین.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *